Designer & Architect Magazine – Kensal Rise Extension – Sept 2016

Kensal Green Rear Extension
One of PEEK Architecture’s recent commissions, is a rear and side return in Kensal Green, London. The brief was to create an open plan living space to house a kitchen, dining area and space for the children to play, while also having a link with the garden. The client is a member of the Green Building council, so it was important for them, that the build was as ecological and sensitive as possible.
The rear facade now includes triple glazed black framed bi-fold doors with a flush threshold, and by using the same tiles inside and out, this brings the outside in. The concrete effect tiles used, were large format porcelain tiles, ‘Conproj’ in grey, from West London supplier, European Heritage (www.europeanheritage.co.uk). Georgina Turvey of PEEK Architecture states ”these thin tiles are excellent at conducting the under floor heating. Although more expensive than radiators for installation, under floor heating was proposed as its uses less energy to heat a large open plan space like this.”
A picture window is surrounded by a thick frame, which creates a window seat and a cover from the rain whenopen. The dining area is defined by a corner storage bench, painted in a light grey colour from Earthborn Paints(www.earthbornpaints.co.ukwhich is an organic and natural paint. This bench runs into the window seat, giving views of the garden when dining.
A simple white design for the kitchen, was chosen from Ikea, as they use wood chip in their carcass’s as it is more eco-friendly. A large island unit creates a sociable cooking area, with a breakfast bar to one side. Stone was wanted round the hob, but timber elsewhere as its nicer to sit at and less noisy when placing crockery down. The stone chosen was a recycled composite product from Touch Stone Worktops, called ‘Eco Moss’ by Cosentino  (www.touchstoneworktops.comwhich reuses ground up aggregate to create different finishes. The one chosen resembles concrete, but without the maintenance and staining concrete goes through. Turvey sourced the timberarea of the island from local reclamation and design emporium Retrovius, which is made from upcycled old lab desks cleared out from a school. Even the old gas tap holes are left to retain its story. The worktops ‘fold down’ to one end, so when the kitchen is viewed from the garden, the cupboard sides are timber and composite stone, which looks better than a white joinery side panel.
The shelves above the sink area, are off the shelf shelving units which are then flipped upside down and simply screwed to the wall. Blue tiles line the whole wall above the sink and give this area a rich feel while displaying objects on the shelves, and to each side is an industrial style light the ‘Mullan Apoch Pulley Cage Wall Light‘ from Made to Last (www.made-to-last.co.uk) complete with filament bulbs, which provide low level ambient lighting at night time.
The result creates a successful, mutli functional space. The need to keep an eco friendly nature to all elements specified, makes for some unexpected finishes which have made the project all the more rich and interesting.

Peek Architecture p68-69 HDA September 2016

Peek Architecture p68-69 HDA September 2016